17.2.2015

Puhutaan rahasta + KILPAILU!
Vuosi sitten kävin kaupunkilomalla eurooppalaisessa shoppailuparatiisissa. Palattuani useampikin tuttava tiedusteli, olinko tehnyt laukkuhankintoja. Siis olinko ostanut arvokkaan merkkilaukun tuliaisiksi trendikaupungista.

Stretotyyppisesti ajatellen keskustelu olisi ollut hyvin erilainen, mikäli se olisi käyty miesten välillä. Minulta olisi ehkä kysytty, ehdinkö ostaa Neste Oilin osakkeita ennen kuin kurssi pomppasi positiivisen tulosvaroituksen myötä. No minäpä ehdin!

"Gucci, Fendi, Prada purses, purchasing them finer things" lauletaan Sex and the City -leffan soundtrackin ensimmäisessä biisissä. Toivottavasti ironisesti. Samaa kuluttamisen  ilosanomaa julistetaan Sinkkuelämää-sarjan lisäksi myös muotilehdissä ja blogeissa. Päivän asu mietitään takkaan ja uuden luksuslaukun ostamisesta raportoidaan useamman postauksen verran.

Älkää ymmärtäkö väärin, kyllä minäkin shoppailusta ja ylellisyydestä nautin. Ehdin jopa hurahtaa samaan hulluuteen, mitä nyt kritisoin. Vielä puolitoista vuotta sitten kuvittelin olevani entistä onnellisempi, jos saan "vielä yhden merkkilaukun". Suunnittelin, että seuraavaksi elämäni upgreidautuu, kun hankin Burberryn trenssin tai Célinen laukun. Olenhan sen arvoinen ja hankinnan ansainnut. Onneksi kuitenkin koin ihmeparantumisen.

Ystäväni Mia Ehrnrooth suositteli minulle lukemisisksi Mitä jokaisen kotiäidin ja muidenkin naisten tulee tietää sijoittamisesta -kirjaa. Opus on suloinen ja vaalenapunainen - ja täyttä asiaa. Vaikka kirjassa oli minulle paljon tuttua, oli se silti ajatuksia herättävä. Esimerkiksi osakesijottamista olin pitänyt vaikeana ja minulle sopimattomana säästötapana. Kirja kuitenkin selittää osakemarkkinoiden mekanismit niin kansantajuisesti, että uskaltauduin itsekin kokeilemaan. Ja yllätyin kuinka hauskaa ja helppoa se onkaan.

Hullaannuin kirjaan toden teolla ja ostelin niitä lahjaksi ystävillenikin. Halusin heidänkin ymmärtävän, kuinka tärkeää varautuminen esimerkiksi opiskelua tai äityyslomaa varten onkaan. Olin hieman yllättynyt, että osa ystävistäni suhtautui kirjalahjaani nihkeästi. 

He uskovat, että "elämä kantaa" ja kokevat, että hetkessä eläminen häiriintyy jos murehtii liikaa tulevaisuutta. He eivät halua ajatella rahaa, sillä eivät pidä varallisuuden kerryttämistä kovin tärkeänä. Henkinen pääoma on rahaa tärkeämpää. Ymmärrän heidän näkökantansa, mutta sanonpahan vaan, että kaukoitään voi lähteä vuodeksi henkistymään paljon leppoisammin, jos lentolippua ei tarvitse maksaa lainarahalla ja kotiinpalatessa on pieni pesämuna, jonka turvin sopeutua takaisin arkeen.

Onneksi aineeton ja aineellinen pääoma eivät sulje toisiaan pois. Rahan miettiminen ei tee kenestäkään pinnallisempaa, eikä säästämisen tarvitse tarkoittaa askeettisuutta. Myös merkkivaatteita voi edelleen ostaa, kunhan laittaa vähintään saman verran myös säästöön.

Kerron omista säästö- ja sijoitusvinkeistäni lisää kevään mittaan, mutta nyt on kilpailun aika. Haluaisin nimittäin kuulla teidän säästötavoistanne. Laitatko pikkusumman joka kuukausi rahastoon, vai lompakkoon kertyvät kolikot säästöpossuun? Entä säästätkö omaa asuntoa tai lomamatkaa varten?  Meneekö tili helposti tyhjäksi, vai osaatko suunnitella menojasi? Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan ylempänä hehkuttamaani sijoituskirjaa minun käsinkirjoittamalla saatekirjeellä varustettuna. Maksan kirjat omasta pussista, sillä uskon, että kyseessä on hyvä sijoitus. Arvonta suoritetaan kaikkien kommentoineiden kesken sunnuntaina 22.2.

Entä mitä kävi niille Neste Oilin osakkeilleni? Arvo on noussut vuodessa 70%. Veikkanpa, että vuoden käytössä ollut kevättakki ei olisi tuplannut hintaansa.


20 kommenttia:

 1. Itse säästän tällä hetkellä jotta voin viedä äitini ulkomaille lomamatkalle. :) Ollaan molemmat rakastuttu Pariisiin ja haluan kiittää häntä kaikesta saamastani tuesta ja avusta ennen kuin lähden toivottavasti syksyllä opiskelemaan!

  Pakko vielä sanoa, että onpa kiva kun olet alkanut kirjoitella usemmin. :) Mukavaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
 2. Pyrin punnitsemaan tarkoin jokaisen hankinnan ja yritän välttää turhien tavaroiden ostoa. Maksan maksusuunnitelmia nopeammin mm. asuntolainaa pois ja kesällä ajattelin tehdä hiukan pidemmän reissun. :)

  Kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
 3. En varsinaisesti säästä mitään tiettyä juttua varten. Huolehdin siitä, että minulla on aina niin paljon ylimääräistä rahaa "säästötilillä", että en koskaan joudu laskemaan riittääkö rahat ruokaan tms. Yksinhuoltajaperheessä kasvaneena ylimääräistä rahaa ei koskaan ollut. Ja ehkäpä niitä säästöjä kertyy joskus sen verran ettei tartte stressata sittenkään jos äitiysloma on joskus ajankohtainen.

  Jenna

  VastaaPoista
 4. Säästötaitoni ovat kadonneet! Nyt keväällä edessä on opiskelujen loppumisen myötä muutto pysyvämpään asuntoon ja kodiksi asettuminen. Tämä toki vaatii rahaa mm. huonekalujen ostoon. Nyt olen yrittänytkin joka kuukausi ostaa edes jotain tulevaan kotiin, ettei kaikkea tarvi hankkia kerralla(varsinkin kun olen niin surkea laittamaan rahaa säästöön). On paljon mukavampi loppukuusta katsoa tyhjää tiliä, kun tietää ainakin osan rahoista menneen hyvään sijoitukseen. Toinen vaihtoehto olisi katsoa tyhjää tiliä ajatellen, että kaikki on tullut tuhlattua turhaan.. Kai tämäkin jonkunlainen säästötapa on :D

  VastaaPoista
 5. Yleensä säästän kun sen ajankohta on helpoin.. Mutta nykyisin sitä tulee tarkemmin mietittyä mihin rahat käytetään ja säästän opiskeluun ja mahdollisuuteen muuttaa muualle opiskelemaan. Kiitos ku järjestät kilpailun ja muutenkin kirjoittelet!:) mukavaa kevättä!:)

  VastaaPoista
 6. Pyrin laittamaan kuukauden tuloista puolet säästöön omaa asuntoa varten sekä kauan harkitsemaani pienen pientä belgianpaimenkoira malinois pentua varten. Harkitsen myös erittäin tarkkaan mitä ostan ja mitä oikeasti tarvitsen eli enää osta mitään vain hetken mielijohteesta. Sen lisäksi laitan kaikki kolikot säästöpossuun ja vien ne kerran kuukaudessa pankkiin :)

  VastaaPoista
 7. Ostan sitä mitä tarvitsen, sijoitan aina tietyn summan kuukaudessa/viikossa ruokaan ja muihin menoihin ja hyvin menee! :) -Haavena omakoti, hyvä koulupaikka ja hyvä sosiaalinen mukava elämä!

  VastaaPoista
 8. Aikaisemmin en miettinyt säästämistä ollenkaan, elin asenteella että kerran täällä vain eletään. En halunnut murehtia tulevaisuudesta tai säästämisestä. Elän edelleenkin asenteella että kerran täällä vain eletään mutta nyttemmin olen tajunnut että se ei silti meinaa ettenkö voisi pistää rahaa säästöön. Tällä hetkellä minulla on tietty summa minkä laitan kuukausittain säästöön ns. Pahan päivän varalle. Pyrin myös viimeiseen asti välttämään kaikenlaisia osamaksu systeemeitä eli jos todella haluan jotakin minun pitää pystyä maksamaan se suoraan ja kokonaan. Näin tulee myös parempi mieli kun tietää heti että oma on ja kokonaan maksettu. ☺️

  VastaaPoista
 9. Tällä hetkellä olen äitiyslomalla ja kaikki raha menee ruokiin ja vaippoihin. Meidän toiveena ois päästä mieheni kotimaahaan vierailee että heidänki puoleinen suku näkisi meidän pikku prinsessan:) saa nähdä toeutuuko tämä matka tänä vuonna vai sitten vasta ens vuonna. Tällä hetkellä säästöön ei jää yhtään rahaa mutta kovasti odotellaan sitä lotto voittoa ehkä se vielä joskus tänne meille ehtii :)
  Hauskaa illan ja viikon jatkoja !

  VastaaPoista
 10. Vaikka työkokeilussa olevana nuorena saankin aika niukasti tukea eikä tili näytä kauhean innostavalta, yritän laittaa aina edes vähän rahaa säästöön ja tehdä jotain kivaa perheen ja varsinkin pikkuveljien kanssa, me käydään esim. leffassa tai uimassa :)

  Vaikka asun vielä kotona, maksan oman puhelinlaskuni ja peruslääkkeeni.
  Joidenkin mielestä se on outoa, mutta mulle siitä tulee hyvä olo ja se on hyvää harjoitusta syksyä varten, jolloin lähden toivottavasti Tampereelta Turkuun opiskelemaan :)

  Tulevaisuudessa toivon omistavani sen verran rahaa, että voin lähteä pitkälle matkalle ainakin Eurooppaan, Etelä-Amerikkaan ja Intiaan :)
  Olis kiva myöskin antaa varallista tukea vanhemmille.

  Kristiina

  VastaaPoista
 11. Ei pysty säästään, kaikki menee laskuihin ja ruokaan, mutta sellaistahan tämä opiskelijan elämä on!

  T: Taustahemmo

  VastaaPoista
 12. Asunnon osto itsellä just nyt ajankohtainen! Mua pelottaa kaikki osakesijoittamiset ym, ehkä siksi että en tiedä niistä tarpeeksi. Muutenkin olen huono sijoittamaan "ylimääräistä" rahaa mihinkään muualle kuin säästötalletustilille. Tietty parempi sekin kun ei mitään :)

  VastaaPoista
 13. Olen niin huono säästämään, tuo kirja tulisi niin tarpeeseen! :D meillä s-bonukset kertyvät säästötilille, keskitetään kaikki ostokset ja tankkaukset s-ryhmälle, joten niistä on kertynyt mukava summa jo!

  Pauliina

  VastaaPoista
 14. Mä laitan aina joka kuukaus tietyn verran rahaa säästöön tilistäni ja silloin tällöin laitan vähän ekstrarahaakin talteen. Mun mielestä on tosi tärkeetä, että on säästössä pahan päivän varalle rahaa, kun toi työllisyystilannekin suomessa on vähän mitä on. En säästä siis mitään tiettyä varten, vaan lähinnä oman turvallisuuden tunteen vuoksi. Oon muutenkin aika säästeliäs tyyppi, enkä onneks oo suuremmin ollut minkään materiaalin perään, huh :D Ja toi kirja vaikutti kyllä ihan huipulta =D

  VastaaPoista
 15. Laitan joka kuukausi tietyn summan rahastoon. Säästöpossuun menee myös muutama kolikko. Säästän pahan päivän varalle ja joskus myös lomamatkoihin. Tällä hetkellä säästän rahaa Pariisin matkaa varten.

  VastaaPoista
 16. Minä laitan säästöön joka kuukausi tietyt summat, säästän sekä rahastoon että ASP-tilille. Tarkoituksenani on säästää omaa asuntoa ja ylipäänsä tulevaisuutta varten. Oman asunnon lisäksi ulkomaanmatkat ja muut pienet ylellisyydet tarvitsevat omaa pesämunaa. Hallitsen perussäästämisen hyvin ja osaan organisoida rahankäyttöni siten, että rahat riittävät koko kuukaudeksi. Haluaisin kuitenkin oppia säästämään ja sijoittamaan siten, että se tuottaisi jopa tulosta ja mahdollistaisi haaveideni toteutumisen mahdollisesti nopeammin.

  Nina

  VastaaPoista
 17. Tuon kirjan ansiosta mä oon vihdoin lopettanut vuosia jatkuneen viikottaisen lottoamisen ja laitan saman summan rahastoihin. :D

  (En osallistu tällä kommentilla kilpailuun, koska mulla on jo tämä kirja. Osa sen tiedoista on kyllä jo hieman vanhentuneita, mutta suosittelen sitä silti. Odotan, että saan kirjastosta samojen tekijöiden uuden kirjan.)

  VastaaPoista
 18. Laitan joka kuukausi erilliselle tilille rahaa säästöön niin paljon kuin vain pystyn, yritän elää melko tiukalla budjetilla juuri sitä varten että saisin rahaa säästöön. Säästän rahaa, jotta minulla olisi puskuria mahdollisia yllättäviä tilanteita varten. Lisäksi säästän matkustamista varten. Lähiaikojen suunnitelmissa on myös alkaa ostaa osakkeita, joten haluan säästöön ensin riittävän ison summan, jotta osakkeiden osto olisi järkevää. Palkintona oleva kirja on ollut lukulistallani jo pitkään, josko nyt kävisi tuuri ja saisin sen ihan omaksi :)

  -Jansuli

  VastaaPoista
 19. Mulla on säästötili minne laitan aina muutaman kympin ja vuosi sitten ostimme kauniin lasipurnukan. Purnukkaan kerätään kaikki kolikot laukun pohjilta ja lompakosta. Myös kaikki pullonpalautus rahat löytävät tiensä purkkiin. Välillä myös nostan tililtä pari kymppiä (jos tilanne sallii) ja laitan purkkiin. Huomaamatta sinne on kertynyt jo useita satasia. :)
  (Minulla ei ole mitään erityistä syytä säästää, mutta tällä lailla on mahdollisuus lähteä reissuun ekstempore tai ostaa pesukone rikkoutuneen tilalle..)
  Kirja olisi loistava buusti tähän säästö-intoiluun! :)

  -Suvi A.

  VastaaPoista
 20. Moikka, Jasmin! :)

  Aina kun käyn kaupassa, mä hommaan itelleni asioita hieman halvimmista tuotemerkeistä, kuten mm. Pirkka tai Euroshopper. Ostokset hoituu myös Lidl-kaupassa.
  Sitten koetan välttää niitä asioita joita en välttämättä tarvitse, kuten päivittäisiä herkkuja!
  Sitten mä yleensä valmistan aterioita, jotka riittävät korkeintaan kahdelle tai kolmelle päivälle. Kauppalistan huolellinen suunnittelu helpottaa tämänkin toteutusta suuresti.
  Sähkön kulutuksen kanssa mä aina vältän turhia valoja ja käytän energiansäästölamppuja mun kodissa, mikä puolestaan tekee vain hyvää luonnolle ja lompakolle. :) Syksyisin ja talvisin tunnelmaa voi luoda kynttilöillä, sammuttaen turhat valot. Myös kierrätys monellakin tapaa auttaa sitä "henkistä säästämispuolta", kun ei itse tarvitse esim. tiettyä paitaa tai liian pieneksi jäänyttä takkia, voi ne laittaa vaatekeräykseen ilahduttamaan jotain toista, sen sijaan, että heittäisi pois. Pullojen palautus on myös kova sana! :)
  Ja aina kun tulee pikku-rahaa, niin laitan ne säästöpossuuni (tai mun tapauksessa virtahepooni).
  Vaateostoksilla mietin kahteen otteeseen, mitä tarvin ja myös ale-hintoja on hyvä hyödyntää, odottaen oikeaa hetkeä!

  VastaaPoista